Industri Energi sine nettsider

Leder i Industri Energi Equinor Sokkel, Per Steinar Stamnes, var med på å legge frem Ringvirkningsrapporten på ONS

Rapporten er utarbeidet av Kunnskapsparken Bodø (KPB) som har analysert leverandørlister og faktiske innkjøp av varer og tjenester til Equinor-opererte felt, landanlegg, leting og prosjekter driftet av Equinor på norsk sokkel.
Det nye i år er at prosjekter også er med som en del av rapporten.

Leder i Industri Energi Equinor Sokkel og LO leder Peggy Hessen Følsvik deltok på Offshore Northern Seas (ONS). Foto: Privat

Rapporten ble lagt fram på Oljemuseet Stavanger i forbindelse med
Offshore Northern Seas (ONS) av konserndirektør for Utforsking og Produksjon Norge (UPN) Kjetil Hove sammen med leder i Industri Energi Equinor Sokkel Per Steinar Stamnes.

– Ringvirkningsrapporten til Equinor bekrefter at det skapes store nasjonale og lokale ring-virkninger årlig fra sokkelen og landanleggene gjennom aktivitet og sysselsetting i veldig mange kommuner i Norge. Den viser også viktigheten næringen bidrar med av inntekter tilbake til den norske stat og kommuner, samt arbeidsplasser og kompetanse for hele landet sier leder for Industri Energi Equinor Sokkel Per Steinar Stamnes.

Equinor er også en betydelig innkjøper av varer og tjenester fra norsk leverandørindustri

Rapporten viser at Equinor sysselsetter 81 500 årsverk og kjøpte leveranser for 135 milliarder. Av dette ble det kjøpt leveranser fra norske leverandører for 127 milliarder det vil si 94% i 2023.
Som igjen ga en verdiskapning tilbake på 124 milliarder i Norge via 1900 leverandører lokalisert i 264 kommuner.

-At det er aktivitet i så mange kommuner, gir et bilde av olje- og gassindustriens betydning for hele Norge – dvs skal komme hele landet til gode forteller leder av Industri Energi Equinor Sokkel.

Equinor og UPN har sanksjonert 21 prosjekter. 13 av de er Equinor opererte. I tillegg ligger det ca 30 prosjekter under arbeide, som ennå ikke er sanksjonert.
Det utgjør et stort og viktig marked for norske leverandørbedrifter.

-Disse prosjektene trygger eksisterende, og skaper nye arbeidsplasser over hele landet, i tillegg til store inntekter til fellesskapet. For å opprettholde verdiskaping, kompetanse og sysselsetting i Norge er det avgjørende at det kommer nye utbyggingsprosjekter som leverandørindustrien kan konkurrere om sier Stamnes.

Prosjektene vil bidra til at Equinor når sine planer om å produsere olje og gass på rundt 1,2 millioner fat pr dag fra norsk sokkel mot 2035. Samtidig skal utslippene halveres innen 2030 i tråd med Paris-avtalen.

SSB tall viser investeringer i 2024 på ca 250 mrd kr og et anslag på ca 200 mrd kroner neste år for petroleumsindustrien på norsk sokkel.
Equinor har i sin strategi for norsk sokkel en plan om å investere mellom 60-70 milliarder hvert år frem til 2035.
-Da er vi helt avhengige av å fortsette å lete på sokkelen som er såkornet for nye verdikjeder som skaper verdi og reduserer utslipp sier fagforeningslederen Stamnes i Industri Energi.
Oljepakka Oljepakken har sikret aktivitet og arbeidsplasser i mange tiår

Da pandemien traff Norge i 2020 ga KonKraft-partnerne, deriblant Industri Energi, innspill til myndighetene om midlertidige endringer i oljeskattesystemet, som nå gjør industrien i stand til å fortsette å skape verdier, utvikle kompetanse og jobbe videre med omstilling til en nullutslippsframtid.
Les mer her

-«Derfor var også aktivitetspakka, som Industri Energi og LO var en viktig bidragsyter til å få til, en viktig katalysator for å øke investeringstakten på Norsk sokkel. For å sikre og trygge gode arbeidsplasser i lang tid fremover. Men også fortsatt opprette gode inntekter til staten,» sier en fornøyd Stamnes.

Statens samlede netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten for 2023 var på 978 mrd kroner.
Siden produksjonen på norsk sokkel startet tidlig på 70-tallet, har verdien av olje og gassproduksjon bidratt med om lag 24 000 milliarder kroner til Norges brutto nasjonalprodukt målt i dagens kroneverdi.

-Det viser at det er viktig og riktig å opprettholde en høy aktivitet på norsk sokkel, samt fortsette å lete etter hydrokarboner er viktig for å opprettholde langsiktige energileveranser, sysselsetting og inntekter til AS Norge avslutter Stamnes.