Industri Energi sine nettsider

Redusere sykefraværet offshore

I november 2023 ble det i Sokkel AMU-BU besluttet at det skulle nedsettes en partssammensatt gruppe for å se på hva vi kunne gjøre for å redusere sykefraværet offshore i UPN med et mål om å komme under 6,8%
Mandatet ble gitt med sine muligheter og begrensinger som gav gruppen et utgangspunkt å jobbe ut ifra.
Gruppen ble satt sammen av både arbeidstager og arbeidsgiverrepresentanter og hadde en bred kompetanse rundt sykefravær. Fra Industri Energi hadde vi med Jan Inge Oen, i rolle som HVO sokkel område nord, og Jarle Dregelid fra sokkel AMU.

Områdeansvarlig JOS i Industri Energi Equinor Sokkel Jarle Dregelid og HVO område nord Jan Inge Oen. Foto: Privat.

-Det har vært et svært interessant og givende arbeid å være med på sier Jarle.
-Arbeidet vi har gjort i gruppen har vært nøye dokumentert, vi må presentere anbefalinger basert fakta og har hentet inn store mengder data i dette arbeidet, sier Jarle.

Gruppen har jobbet tredelt der en gruppe har hatt fokus på hva vi kan gjøre for å forebygge sykefraværet, en gruppe med fokus på informasjon og kommuniksjon under sykefraværet og en har jobbet med hvordan vi kan bedre  tilbakeføring til arbeid.

Vi har jobbet ut i fra fem hovedhypoteser som var omforent i gruppen:
Demografi og ansiennitet påvirker sykefravær
Fysisk og Psykososialt arbeidsmiljø påvirker sykefravær
Kompetanse om sykefraværsoppfølging er avgjørende for forløpet til sykemeldt
Covid-19 har endret terskelen for å gå og få sykemelding
Høy arbeidsbelastning gir sykefravær

De anbefalte tiltakene og fokusområdene dreier seg blant annet om kompetanseløft og bevisstgjøring, forsvarlig arbeidsbelastning, samhandling, IA prosess og informasjon, tidlig innsats, tidlig involvering, tilrettelegging og fleksibilitet.

-Vi fikk presentere dette til AMU-BU i midten av mai i år og er godt fornøyd med at det ble besluttet å følge rådene vi kom med sier Jarle.

I dag fikk vi og to ledere presentere dette arbeidet på UPN HVO-samlingen med påfølgende diskusjoner rundt bordene til HVOene. Vi er veldig fornøyd med å få presentere dette arbeidet til hovedverneombudene og ledelsen som var her i dag, sier Jan Inge. Verneombudstjenesten er en viktig del av det å forebygge sykefraværet. Det er spesielt viktig at vi jobber for et godt arbeidsmiljø ombord. Det er grunnmuren i det vi gjør for å redusere sykefraværet offshore.